Evde Şarap Yapımı: Soru & Cevap

Başlarken

İlk defa şarap yapacağım, hangi ürünleri edinmem gerekli?

Evde ilk defa şarap yapacaksanız bizden edinmeniz gereken ürünler yalnızca şunlar:

Evde şarap yapımı için gerekli malzemeler - Butik Şarap

Bu ürünleri edindikten sonra kendi şarabınızı yapmaya hemen başlayabilirsiniz!

Başlangıç için hangi şarap kitini önerirsiniz?

Eğer şarap kültürüne yeni giriş yapıyorsanız içimi oldukça kolay Chardonnay ve Pinot Grigio gibi beyaz şaraplar veya Merlot Rosé gibi pembe şarapları yaparak başlamanızı öneririz.

Tecrübeli bir şarap sever iseniz, daha derin ve kompleks tat gamlarına sahip Merlot ve Cabernet Sauvignon gibi sofistike şarapları yaparak da başlayabilirsiniz.

Bir kitle kaç şişe şarap yapabilirim?

Bir şarap kitiyle 30 şişe (22,5 litre) şarap yapabilirsiniz. Bu sayı başlarken biraz çok gibi gözükse de şarabınızın lezzetini keşfeden dostlarınız, sormanıza bile gerek kalmadan şişeleri boşaltma konusunda size yardımcı olacaktır!

Evde şarap yapımı zor mu?

Evde şarap yapmak Butik Şarap kitleriyle çok kolay! Size gelen özel şaraplık üzüm suyu konsantresini sulandırıp mayalanmaya bırakıyorsunuz. 3 haftalık beklemenin ardından şarabınızı şişeleyip şişelerinizi mantarla kapatıyorsunuz.

Bu sürecin çoğu beklemekle geçtiği için şarap yapımı aslında oldukça basit ve aslında emekten çok sabır gerektiriyor.

Evde şarap yapımı ne kadar sürüyor?

Şarap kiti kullandığınızda evde şarap yapmak toplamda 4 saatlik bir emek ve 3 haftalık bir bekleme süreci gerektirir. 3 haftanın sonunda enfes şarabınız içime hazır olur.

Evde şarap kiti kullanarak şarap yapımı süreci - Butik Şarap

Şarabınız şişede bekledikçe tadı olgunlaşır ve daha da güzelleşir. Bu yüzden önerimiz, şişeleme aşamasında içilebilir durumda olsa da şarabınızı bir süre şişede olgunlaştırmanızdır.

Evde yapılan şarabın tadı iyi oluyor mu?

Kesinlikle evet! Hatta "iyi"nin de ötesinde bir şarap deneyimi sizleri bekliyor.

Butik Şarap kitleri, profesyonel üreticilerin kullandığı kalitede, Fransız ve İtalyan menşeli üzüm suları ve Fransız menşeli şarap mayaları içerir. Elde edeceğiniz sonuçlar da bu hammaddelerin kalitesini yansıtan enfes tatları sizlere sunar.

Şarap kitinin içeriği nedir?

Şarap kitleri üzüm suyu, maya, maya besini ve işlem yardımcıları içerir. Şarap kitlerini üstün kılan nokta üzüm suyunun özel şaraplık üzüm cinslerinden elde edilmiş olmasıdır. Ticari şaraplarla aynı ve yüksek kaliteli üzüm çeşitleri kullanılarak üretilen bu kitler, eşdeğer ve çoğu zaman da ticari şarapların üstünde bir tat deneyimi sunar.

Evde yapılan şarabın alkol oranı ne oluyor?

Kullandığınız şarap kiti ve eklenen diğer bileşenlere göre değişmekle birlikte, evde yaptığınız şarabın alkol oranı %11 - 15 aralığında olmaktadır.

Evde şarap yapmak sağlık açısından güvenli mi?

Evde şarap yapmak, evde yoğurt yapmak kadar güvenlidir. Evde üretimi yasal olmayan rakı ve votka benzeri damıtık içkilerden farklı olarak şarap, yapımı sırasında sağlığa zararlı bileşiklerin damıtma yoluyla yoğunlaşmasına imkan tanımaz.

Bu yüzden şarap yapımı sağlık açısından oldukça güvenlidir. Bu güvenlik dikkate alınarak evde şarap yapımı yasalarca serbest kılınmıştır.

Evde yapılan şaraplar, saf üzüm suyu ve maya kullanılarak, ticari şaraplar ile benzeri şekilde ve aynı bileşenler ile üretilir.

Evde şarap yapmak yasal mı?

Kendi tüketiminiz için olması kaydıyla evde şarap yapmanız tamamiyle yasaldır. 4733 Sayılı TAPDK Kanunu'nun 8. maddesi uyarınca evde üreteceğiniz şarap, yılda toplam 350 litreyi aşmamalıdır. Ürettiğiniz şarap, ticaret veya satış amacıyla değil yalnızca kendi bireysel tüketiminiz için kullanılabilir.

Evde yapılan şaraba alkol ekleniyor mu?

Hayır, evde yapılan şaraba dışarıdan alkol eklenmiyor. Alkol üzüm suyunun mayalanması ile doğal yollardan oluşmaktadır.

Evde yapılan şarabın şişedeki ömrü nedir?

Evde kitten yaptığınız şarap için tavsiyemiz, beyaz ve pembe şarapları 1-2 yıl içinde, kırmızı şarapları ise 2-3 yıl içinde tüketmeniz olur.

Şarabınız genelde bu sürelerin ötesinde de içilebilir halde olmasına karşın ilerleyen zaman içinde tat ve aroma gamı daralacaktır. Saklama koşullarınıza göre şarabınızın ömrü daha kısa veya daha uzun olabilir.

Neden Evde Şarap Yapımı?

Neden evde şarap yapımı?

Evde şarap yapımı, şarap kültürünüzü geliştirmenin en kolay ve hesaplı yoludur. Şarap tüketicisi olmanın bir adım ötesinde, derin bilgi sahibi bir şarap üreticisi olma imkanını size verir. Şaraba tat ve aromasını kazandıran birçok süreci bizzat tecrübe etmenizi ve şarabı üreterek öğrenmenizi sağlar.

Ticari şaraplar kalitesinde bir şarabı evde yapabilir miyim?

Kesinlikle yapabilirsiniz. Hatta deneyim kazandıkça ticari şarapların kalite olarak ötesine de geçebilirsiniz.

Ticari veya ev yapımı, şarabın kalitesini belirleyen 2 temel unsur vardır:

  1. Kullanılan malzemelerin, özellikle üzümün ve üzüm suyunun kalitesi
  2. Şarap yapımı hakkındaki bilgi ve tecrübe

Butik Şarap kitleri Fransa ve İtalya menşeli, adına doğru şaraplık üzüm sularını, en doğru yapım bilgisi ile buluşturarak size sunar. Kısa sürede şarap damağınızı ve yapım tecrübenizi geliştirip siz de iyi bir şarap ustası olabilirsiniz.

Evde yapılan şarabın maliyeti nedir?

Evde yapacağınız şarabın maliyeti, şişe başına 5 ile 10 lira arasında değişmektedir. Maliyeti etkileyen temel unsur kullanacağınız şarap kitinin kalitesidir.

Daha kaliteli kitler, daha fazla üzüm suyu içerir ve çok daha iyi şaraplar yapmanızı sağlar. Buna karşılık bu kitler diğerlerine göre biraz daha pahalıdır.

Pahalı ve ucuz kitlerin şişe başı maliyetleri birbirine yakındır. Fakat elde edeceğiniz sonuçlar arasında büyük bir tat farkı vardır. Bu yüzden bizim önerimiz, bütçeniz el verdiği sürece daha kaliteli ve daha fazla üzüm suyu içeren kitleri tercih etmeniz olur.

Neden Butik Şarap kitleri?

Butik Şarap kitleri, kendi uzun denemelerimiz sonucu seçtiğimiz ve size kusursuz bir şarap deneyimi yaşatacak ürünlerdir:

  • Adına doğru, gerçek şaraplık üzümlerin aroma ve tatlarını koruyacak şekilde oldukça nazik bir biçimde sıkılıp, sularının yoğunlaştırılması ile elde edilirler. Şarap yapımında normalde kullanılmayan katkı maddelerini içermezler.
  • Ürün içeriği, bileşenleri ve menşe açısından Avrupa Birliği gıda normlarına tam uygun, tüm Avrupa ülkelerinde yaygın biçimde perakende olarak satılan kitlerdir.
  • İsimsiz, markasız, menşe ve içeriği belli olmayan şarap kitlerinden farklı olarak yurtdışında kendini kanıtlamış Cellar 7, Muntons, WineBuddy gibi gerçek markalardır. Dökme, ambalajsız, içeriğiyle oynanmış veya menşe belli olmayan ürünler değildir.

Evde hangi şarap çeşitlerini yapabilirim?

Butik Şarap olarak misyonumuz dünyanın tüm şaraplarını evde yaparak tanımanızı ve şarap kültürünüzü geliştirmenizi sağlamak. Bu amaçla öncelikle şu temel üzüm çeşitlerinin şarap kitlerini Butik Şarap'ta bulabileceksiniz:

  • Pinot Grigio
  • Sauvignon Blanc
  • Chardonnay
  • Syrah
  • Merlot
  • Cabernet Sauvignon

İlerleyen dönemde ise daha fazla üzüm çeşidi, kupaj şarap kitleri, meyve şarabı kitleri ve diğer şarap stilleri, keşfetmeniz için Butik Şarap'ta olacak!

Üzümden şarap yapmakla kitten şarap yapmak arasındaki fark nedir?

Üzümden şarap yapmak ile üzüm suyundan (kitten) şarap yapmak arasında 3 temel fark vardır:

  • Zaman: Üzümden yaptığınız şarap ortalama 6 ay sonra şişeleme aşamasına gelir. Kitten yaptığınız şarap ise ortalama 3 hafta içinde şişelemeye hazırdır.
  • Emek: Üzümden şarap yapabilmek için öncelikle kaliteli şaraplık üzüm tedarik edilmeli, sonrasında bu üzümler saplarından ayrılmalı, patlatılmalı ve sıkılmalıdır. Sıkılan üzüm suyunun şeker oranı ve asiditesi ayarlandıktan sonra, üzüm çeşidine göre maserasyon işlemine geçilir.
    Kitle gelen üzüm suyunda ise, emek yoğun tüm bu işlemler sizin yerinize şarap uzmanları tarafından gerçekleştirilmiştir.
  • Kalite: Şarabın kalitesini üzümün kalitesi belirler. Ne yazık ki ülkemizde şarap üretimi için:
    • doğru şekilde yetiştirilmiş (tat-aroma gelişimi gözetilmiş)
    • iyi tarım pratikleri uygulanmış (tarım ilacı ve kimyasal gübre kalıntısı olmayan)
    • doğru zamanda hasat edilmiş (şeker-asidite dengesine dikkat edilmiş)
    • adına doğru (üzüm çeşidi kesin bilinen)

şaraplık üzüm bulmak hobiciler için neredeyse imkansızdır.
Uzman üreticiler ve önologlar tarafından hazırlanan şarap kitleri ise güvenli, adına doğru ve yüksek kalitede bir üzüm suyu ile ortalama ev şarabının çok ötesinde sonuçlar elde etmenizi sağlar.

Neden kitten şarap yapımı?

Kitten şarap yapımı, evde şarap yapımı hobisine kolay ve hızlı bir başlangıçtır. Üzümden şarap yapımına kıyasla daha kısa zamanda, daha az emek harcayarak, daha yüksek kalitede şaraplar yapmanızı sağlar. Buna ek olarak kitten şarap yapımı şu avantajları sunar:

  • Hasattan bağımsız: Üzümden yılda yalnızca 1 kez, yalnızca hasat sonrası şarap yapabilirken şarap kitlerini kullanarak dilediğiniz zaman dilediğiniz şarabı yapabilirsiniz.
  • Tüm dünya şarapları: Ülkemizde yetiştirilmeyen Riesling, Nebbiolo, Pinotage gibi dünyaca ünlü birçok üzüm çeşidinden kit kullanarak şarap yapabilirsiniz.
  • İyi bir başlangıç: Kitlerin üzüm suyu kalitesi yüksek ve yapım süreci iyi tarif edildiği için kitten yaptığınız şaraplarda tat anlamında kötü sürprizler yaşamazsınız.

Şarap yapımı, yıllar içinde ustalaşacağınız uzun bir yolculuktur. Bu anlamda kitten şarap yapımı, üzümden şarap yapımının rakibi değil, öğretici ve hızlandırıcı bir eşlikçisidir. Hızlıca başlamanızı, temel şarap kültürü ve yapım süreçlerini daha kolay öğrenmenizi sağlar.

Şarap Yapım Süreci

Şarap yapımı için ideal sıcaklık aralığı nedir?

Kitten yapılan tüm şarap çeşitleri için ideal mayalanma sıcaklığı 18 - 25°C aralığıdır. 18°C'nin altı sıcaklıklar mayalanmanın durmasına veya uzamasına, 25°C üstü sıcaklıklar ise şarabın tadının bozulmasına neden olabilir.

Bira yapım ekipmanlarımı şarap yapımında kullanabilir miyim?

Şarap yapım ekipmanları ile bira yapım ekipmanlarını mutlaka ayrı tutmanızı öneririz. Bunun sebebi sıvıyla temas eden kova, musluk, karıştırma çubuğu, aktarma çubuğu gibi parçaların hem bira kokusunu hem de varsa bira mayası kalıntılarını şarabınıza geçirecek olmasıdır. Ayrı bir şarap yapım seti edinmenizi ve bu ekipmanları yalnızca şarap yapımında kullanmanızı öneririz.

Marketten aldığım üzüm suyunu şarap yapımında kullanabilir miyim?

Ne yazık ki marketten aldığınız üzüm suyunu veya diğer meyve sularını şarap yapımında kullanamazsınız.

Şaraplık üzüm cinsleri ile sofralık üzüm cinsleri birbirinden bütünüyle farklıdır. Marketlerde satılan üzüm suları çok daha ucuz olan sofralık üzüm cinslerinden üretilir. Aroma ve tat gamı olmayan bu sofralık üzüm suları, fermantasyon sonrasında şaraba değil tatsız ve içimi güç bir sıvıya dönüşür.

Şarap şişeleri nasıl kapatılıyor?

Şarap şişeleri, şarap yapım setiyle birlikte gelen şişe mantarları ve şişe kapatıcı kullanılarak kapatılır. Şarap şişelerini kapatmak oldukça basit ve fazla güç gerektirmeyen bir işlemdir. Bu işlem sonucunda, ticari şaraplar gibi doğal mantar ile kapatılmış şişeleriniz olur.

Şarap şişelerini nasıl saklamalıyım?

Mantarladıktan hemen sonra şarap şişelerinizi ilk 2 gün dik konumda tutmalısınız. Bu süre mantarın genleşip sızdırmazlık sağlamasına yardımcı olacaktır.

Sonrasında ise şarap şişelerinizi artık sürekli olarak yatık biçimde saklamalısınız. Şarapla temas mantarın kurumasını engeller. Bu sayede mantar büzüşmez ve şişelere hava girişi önlenir.

Uzun süreli şarap saklama için ideal koşullar şunlardır:

  • Şişelerin yatık saklanması
  • 10 - 18°C aralığında sabit sıcaklık
  • Karanlık bir ortam
  • Sarsıntısız bir ortam
  • Mantarın dışa bakan kısmının kurumaması veya küflenmemesi için %70-75 civarı nem

Ev koşullarında bu şartların hepsini sağlamak güç olsa da, şarap şişelerinin en azından yatık olarak, loş ve serin bir ortamda saklanması hem şarabın şişedeki ömrünü uzatacak hem de aroma ve tat gelişimini olumlu etkileyecektir.

Şarabı şişede ne kadar süre koşullandırmalıyım?

Kitten yaptığınız şarap, henüz şişeleme aşamasında bile içilebilir olmasına karşın kısa bir süre şişede koşullandırmanız tadının ve asiditesinin dengelenmesini, meyvemsi ve aroma karakterinin öne çıkmasını sağlayacaktır.

Beyaz şarapları 2-3 hafta, kırmızı şarapları ise 4-5 hafta şişede koşullandırmanız tat açısından belirgin bir fark yaratır.

Evde yaptığım şarabı yıllandırabilir miyim?

Uygun saklama koşullarını sağladığınız sürece kitten yapılan beyaz ve pembe şarapları 1-2 yıla kadar, kırmızı şarapları ise 2-3 yıla kadar yıllandırabilirsiniz. Bazı özel kırmızı şarap kitleri ise çok daha uzun yıllandırmaya uygundur.

Silika sol berraklaştırıcı nedir?

Silika sol ticari şarap üretiminde yaygın olarak kullanılan, gıda sınıfında ve doğal bir berraklaştırıcıdır. Durultma sürecinde tamamen çöktüğü için işlem sonunda şaraptan bütünüyle uzaklaşmış olmaktadır.

Silika sol, topraktan elde edilen doğal silikanın saflaştırılıp suda çözülmesi ile üretilir. Şarapta çözünmeyen silika, şaraba eklendikten sonra protein ve benzeri partikülleri kendine çekip hızlıca dibe çöker. Bu sayede şarabın berraklaşmasını sağlar.

Kitosan berraklaştırıcı nedir?

Kitosan ticari şarap üretiminde yaygın olarak kullanılan, gıda sınıfında ve doğal bir berraklaştırıcıdır. Durultma sürecinde tamamen çöktüğü için işlem sonunda şaraptan bütünüyle uzaklaşmaktadır.

Kitosan, mantarlardan veya deniz canlılarının kabuklarından üretilen doğal bir bileşiktir. Teknik olarak nişastaya çok benzeyen bir çoklu şekerdir (polisakkarit). Şarapta çözünmeyen kitosan, şaraba eklendikten sonra maya ve benzeri partikülleri kendine çekip hızlıca dibe çöker. Bu sayede şarabın berraklaşmasını sağlar.

Antioksidan metabisülfit nedir?

Metabisülfit ticari şarap üretiminde çok yaygın olarak kullanılan bir antioksidandır (oksijen engelleyici). Şarabın tadının ve renginin bozulmasına neden olan havadaki oksijene bağlanarak onu etkisiz hale getirir.

Metabisülfit aynı zamanda şarap mayası dışındaki mikroorganizmaların gelişimini yavaşlatır ve şarabın bozulmasını engeller.

Metabisülfiti arındırma için kullanabilir miyim?

Potasyum metabisülfit veya sodyum metabisülfiti arındırma amaçlı olarak kullanmanızı önermiyoruz. Metabisülfit yerine arındırma için daha güvenli ve sağlıklı bir alternatif olan Star San'ı kullanmalısınız.

Arındırma amacıyla kullanım sırasında metabisülfit genellikle sitrik asit ile karıştırılır. Bu karışım, sağlığa zararlı bir gaz olan kükürt dioksitin çok miktarda ve hızlı biçimde salınmasına yol açar. Astım hastaları, küçük çoçuklar ve evcil hayvanlar için çok tehlikeli olan bu gaz yetişkinler için de oldukça zararlıdır.

Eski ve tehlikeli bir yöntem olan metabisülfitle arındırma yerine modern ve güvenli bir arındırıcı olan Star San'ı kullanmanızı öneririz.

Metabisülfitin antioksidan olarak şaraba eklenmesi ise ani ve yüksek miktarda kükürt dioksit çıkışına yol açmadığı için güvenli bir uygulamadır.

Şarap Tadımı

Şarapta tatlılık nedir?

Tatlılık genel olarak şişelenmiş şaraptaki şeker miktarıdır. Mayalanma sonucunda mayanın sindirmediği, geride kalan üzüm şekerleri şarabın tatlılığını belirler.

Şeker miktarına ek olarak artan alkol oranı tatlılık hissini güçlendirirken, artan asidite ve tanen miktarı ise tatlılık hissini azaltır.

İçerdikleri şeker miktarına göre şaraplar sek, dömisek, yarıtatlı ve tatlı olarak sınıflandırılırlar. Sek şaraplar 4 g/l ve altı şeker miktarıyla en düşük, tatlı şaraplar ise 45 g/l ve üzeri şeker miktarıyla en yüksek tatlılığa sahip şarapları ifade eder.

Şarapta asidite nedir?

Asidite şaraba mayhoşluğunu ve keskinliğini veren asit miktarıdır. Asiditesi çok yüksek şaraplar olgunlaşmamış üzüme benzer, keskin bir ekşiliğe sahiptir.

Hissedilen asidite, şarabın tatlılığı arttıkça azalır. Asiditelerine göre şaraplar düşük, orta, yüksek olarak sınıflandırılır.

Şarapta meyvemsilik nedir?

Meyvemsilik şarapta hissedilen meyve aromaları (kokuları)'dır. Meyvemsi şaraplar burunda hissedilen belirgin meyve aromalarına sahiptir. Bu aromalar üzüm meyvesi aromalarıyla sınırlı olmayıp tropikal meyvelerden baharatlara uzanan geniş bir gama sahiptir.

Meyvemsilik şarabın meyveden yapıldığı anlamına gelmez. Nar şarabı, böğürtlen şarabı gibi meyve şarapları üzüm şaraplarından bütünüyle ayrı bir kategoridedir. Meyvemsilik bu bağlamda yalnızca üzüm şarapları için kullanılan bir terimdir.

Meyvemsilik bazen tatlılığı çağrıştırsa da aslında tatlılıktan farklıdır. Sek bir şarap aynı zamanda oldukça meyvemsi olabilir.

Şarapta gövde nedir?

Gövde, şarabın damakta bıraktığı yoğunluk hissidir. Hafif gövdeli şaraplar su gibi hafif, dolgun gövdeli şaraplar ise yağ gibi ağır bir izlenimi damakta bırakırlar.

Şarapta gövde alkol oranı arttıkça artar. Buna ek olarak tatlılık ve tanen miktarı şarabın hissedilen gövdesini arttırırken asidite ise düşürür. Gövdelerine göre şaraplar hafif, orta ve dolgun (tam) gövdeli olarak sınıflandırılır.

Şarapta tanen nedir?

Tanenler üzümün kabuk ve çekirdeğinden gelen, şaraba burukluk ve kekremsiliğini veren doğal bileşiklerdir. Aynı zamanda şaraba gövde ve derinlik kazandırırlar.

Tanen miktarına göre şaraplar düşük, orta, yüksek tanenli olarak sınıflandırılırlar.